zondag 27 februari 2011

Waarom zou ik mij voorbereiden?

De afgelopen weken heb ik mij weer enorm verbaasd over de slechte voorbereiding van kandidaten. Kandidaten die de kans krijgen om bij een nieuwe werkgever aan de slag te gaan en hun dromen te verwezenlijken maar weinig tot geen voorbereiding treffen voor gesprekken. Of gaat het juist daar mis? Zoeken veel mensen gewoon een baan om geld te verdienen en zijn ze eigenlijk niet oprecht geïnteresseerd in hun nieuwe werkgever (als zij maar het salaris betaalt....)? Wat een bijkomend effect is, is dat mijn naam aan kandidaten wordt verbonden. Niet alleen de kandidaat vindt geen doorgang bij de opdrachtgever maar ook ik krijg de logische terugkoppeling: 'hij/ zij  wist niet eens wat onze USP's waren?'
Hier voel ik dan ook weer een nobele taak om daar verandering in te brengen. Uiteraard blijft het de toekomst van de kandidaat maar ik weet wel dat ik nog kritischer zal worden in de samenwerking met professionals (eigenlijk alleen zij die voorbereid zijn mogen deze titel dragen). Zij die niet bereid zijn te investeren ga ik niet meer bemiddelen!

Om vast wat werk uit handen te nemen, hierbij een aantal gouden regels voor sollicitatiegesprekken. Open deuren? Zet ze dan nog maar wijder open!

Tips voor je toekomst

Vergeet de receptie niet!
Je gesprek begint niet pas als je aan tafel zit bij de recruiter, maar al wanneer je je meldt bij de receptie. Zorg dat je daar ook een goede indruk achterlaat door vriendelijk en beleefd te zijn. Veel recruiters vragen namelijk later aan de receptioniste wat de indruk van de kandidaat was. 

Wat trek je aan?
Zorg dat je er verzorgd uitziet als je op gesprek komt. Uiteraard is het per bedrijf en per functie verschillend wat er van je verwacht wordt. Maar als man ben je in pak zelden overdressed. Vrouwen zijn wat ruimer in hun keus en hoeven zeker niet allemaal in mantelpak. Zorg in elk geval dat het verzorgd is en laat je spijkerbroek in de kast hangen. Bij twijfel: vragen!

Praat nooit negatief over je vorige werkgever

Hoe vervelend je het ook gehad hebt bij je vorige werkgever, het is niet verstandig daar open over te praten. Blijf altijd respectvol naar je vorige bedrijf. De werkgever met wie je nu om tafel zit, kan de indruk krijgen dat je straks ook zo over hem praat.  

Neem genoeg tijd om te onderhandelen
Je hoeft niet al bij je eerste salaris gesprek tot een akkoord te komen. Gun jezelf de tijd over het voorstel na te denken. Tenzij het bedrijf natuurlijk meteen toegeeft aan je wensen. Maar mocht het onder jouw voorstel liggen, zeg dan dat je er over na zult denken en dat je binnen enkele dagen van je laat horen. Neem in elk geval nooit een overhaaste beslissing.  

Zorg voor een uitmuntende voorbereiding
De website van de organisatie geeft je genoeg ingangen om je voor te bereiden en je vragen op te stellen. Laat zien dat je je voorbereid hebt en maak eveneens aantekeningen tijdens het gesprek. Nog beter is te ontdekken wel actuele activiteiten er in de branche of rondom het bedrijf hebben plaatsgevonden zodat je ook daar op in kunt gaan. Durf het verschil te maken!


Stel zelf vragen tijdens het gesprek
Tijdens een sollicitatiegesprek geef je niet alleen antwoord, maar stel je zelf ook vragen. Vraag bijvoorbeeld iets over de functie wat je nog niet weet of over het bedrijf en de cultuur. Dit soort vragen kun je prima voorbereiden, maar kunnen ook tijdens het gesprek naar boven komen.

Vragen die jij kunt stellen:
  1. Is deze functie ter vervanging of ter uitbreiding binnen het bedrijf?
  2. Hoe verhoudt het bedrijf zich tot de andere spelers op de markt?
  3. Hoe groot is de afdeling waar ik kom te werken?
  4. Wordt het volgen van een opleiding of cursus vanuit dit bedrijf gestimuleerd?
Nog veel beter zijn vragen zoals:
  1. Wat maakt jullie trots op het bedrijf?
  2. Welke kernwaarden dragen jullie intern?
  3. Waarom kiezen klanten voor jullie?
  4. Waar kan ik het verschil maken?

Durf te closen
Neem aan het einde van het gesprek de kans om te vragen hoe ze het gesprek ervaren hebben. Dit toont je kwetsbaarheid enerzijds en je manier van zakendoen anderzijds. Het durven vragen naar de 'order' geeft je eveneens nog de kans om twijfel weg te nemen.

Wie heeft er nog aanvullingen?







Geen opmerkingen:

Een reactie posten