zaterdag 27 november 2010

Grenzeloze generatie


De nieuwe generatie

Sinds ik voor mezelf ben begonnen ben ik mij steeds meer gaan interesseren voor filosofie, psychologie en het aanverwante authentic personal branding. Dit laatste neemt levensvragen en psychologische vraagstukken namelijk mee en laat je nadenken over wie je wil zijn en nog belangrijker waar je naar toe wil. Deze vragen zijn cruciaal geworden in de grenzeloze generatie van nu. Een generatie die vast zit in een maatschappij van voortdurende veranderingen door technologie, klimaat en hoge eisen van de maatschappij zelf. Twee x knipperen met je ogen en je TV is al weer oud, je mobieltje achterhaald en je auto maatschappelijk onverantwoord. En dan nog maar niet te spreken over social media. Een prachtig instrument hoor, begrijp mij niet verkeerd, maar ook een medium dat je voortdurend blootstelt aan nieuwe, snellere prikkels. Vandaag is het LinkedIN, morgen Twitter en overmorgen weer Facebook. Wat deden wij vroeger met de tijd die we nu aan deze media uitingen besteden?

In ieder geval geeft deze maatschappij een grote contradictie tussen technologie en filosofie. Bewust in het leven staan en nadenken over je waarden en normen in het leven zijn elementen die vaak vergeten worden.

Hoe zou het zijn als we deze vragen eens wat meer zouden laten gelden in social media?

In het nieuwe jaar wil ik graag ambities ‘delen’ om te ontdekken waar eenieder voor staat en naar toe gaat. Hiervoor stuur ik je nog een uitnodiging.

Aanleiding voor dit blog zijn wel de resultaten uit onderstaand onderzoek:

Bevindingen over de grenzeloze generatie
In het onderzoek is gevraagd hoe men aankijkt tegen jongeren van 15 tot 23 jaar. Bij het beantwoorden van de vragen hebben de deelnemers jongeren in gedachten genomen die zij zelf kennen, bijvoorbeeld in hun buurt of familie. Als men zelf 15 tot 23 jaar was, is gevraagd om te denken aan jongeren die men kent. Jongeren zijn gericht op uiterlijk, merken, netwerken en kicks.

Uit het onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid stelt dat de jongeren die zij kennen gericht zijn op uiterlijk (88%), merken (85%), vrienden (89%), nieuwe technologieën (93%), genieten (81%), netwerken (77%), het ervaren van kicks (66%) en seks (66%). Ook stelt 82% dat de jongeren die zij kennen worden beïnvloed door de televisie (82%), eigenwijs zijn (76%), bij de dag leven (69%), openstaan voor vernieuwing (61%) en verwend zijn (64%).

Jongeren zijn niet spaarzaam, betrokken, geduldig, hebben weinig normbesef. Daarnaast blijkt dat veel mensen stellen dat jongeren niet spaarzaam zijn (66%), niet geïnteresseerd in politiek (59%), niet geduldig (55%), niet betrokken zijn bij de buurt (51%), geen respect hebben voor gezag (49%) en geen hoog normbesef hebben (46%). Ook hebben jongeren volgens een aanzienlijke groep geen respect voor leraren (44%), zijn ze niet bezig met gezond leven (44%), zijn ze niet
milieubewust ingesteld (42%), niet solidair met zwakkeren (40%) en kunnen ze niet goed omgaan met tegenslag (43%).

Jongeren denken hetzelfde over jongeren als anderen. Opvallend is dat jongeren van de grenzeloze generatie zelf nagenoeg hetzelfde denken over jongeren als de rest van de populatie. Ook zij stellen dat jongeren niet spaarzaam zijn, niet milieubewust en niet politiek geïnteresseerd. Jongeren geven evenals de rest van de populatie aan dat de jongeren die zij kennen gericht zijn op
het uiterlijk, genieten, netwerken, nieuwe technologie, merken, seks en dat zij worden beïnvloed door de televisie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten